lördag 27 februari 2016

Odjuret - Roslund & Hellström

I min Boktolva var det nu i februari dags att testa på Roslund och Hellström. För mig, nya författare, men långt ifrån nya nu längre. Jag valde i allafall att läsa Odjuret som ju är duons debut, tillika den första boken i serien om Ewert Grens. Det finns sex böcker i serien.

Två femåriga flickor hittas våldtagna och mördade i en lägenhetskällare. Förövaren, Bernt Lund, grips och hamnar i fängelse. Fyra år senare rymmer han och polisen är övertygad - han kommer mörda igen. 
Fredrik Steffensson lämnar sin femåriga dotter på dagis sent en eftermiddag. Han noterar mannen på parkbänken utanför både när han går in på förskolan och även när han går ut därifrån. Bara ett par timmar senare är dottern borta och hittas kort därefter våldtagen och mördad i ett skogsområde i närheten. 
Polisen står handfallna och Fredrik, som är galen av sorg, bestämmer sig för att ta saken i egna händer... 


När jag hade läst det första kapitlet i boken så undrade jag faktiskt om jag skulle klara av att läsa den här boken. Den har ett hemskt tema och detaljrika scener.
Jag drar vissa paralleller med Katarina Wennstams böcker som jag gillat skarpt allihop! Det är verklighetstroget och en smula samhällskritiskt.
Jag får ingen starkare relation med Ewert Grens, som ändå är bokens huvudperson. Men jag hoppas få lära känna honom lite mer i nästa bok, Box 21. Den står också oläst i min bokhylla.
Desto mer känner jag för Fredrik Steffansson. Det hela är så tragiskt att det gör ont...
Det här var en riktigt bra bok och jag rekommenderar den verkligen! Den satte djupa spår och jag kommer förmodligen att bära den med mig länge till!
5 kommentarer:

 1. Jag har läst någon bok av Roslund & Hellström och fadtnade alrig riktigt men tänkte försöka igen med en bok av dem som jag har i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst ska man läsa dem i rätt ordning. Jag gillar böckerna.

   Radera
 2. Detta är en serie jag tänkt läsa någon gång.

  SvaraRadera
 3. Denna författarduo har jag inte läst något av, det verklighetstrogna och något samhällskritiska låter ganska lockande, även om just denna verkar hemskt obehaglig för sitt tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var läskig, men samtidigt väldigt verklighetstrogen! Väl läsvärd!

   Radera