fredag 12 februari 2016

Bokbloggsjerka 12-15 februari

Den här helgen är det barnen som står i fokus i Bokbloggsjerkan!

Hur tror du att man kan inspirera barnens läsande? Har du några goda exempel?

Oh, jag älskar barn och jag älskar läsande så en bättre fråga hade det knappast kunnat vara den här helgen! Jag har själv tre barn, 8,6 och snart 2 år gamla. Jag har alltid själv läst mycket och jag har alltid lagt pengar på att köpa bra böcker till barnen och vi är noga med att läsa godnattsagor och liknande. Jag tror att det allra viktigaste när det gäller barn och läsande är att börja tidigt, redan när dem är under året. Peka och prata och väck intresse. Sen tror jag att det är svårt att väcka barnens intresse om man som förälder själv aldrig läser! Min 8-åriga son är, som jag nämnt tidigare, en riktig bokmal och har alltid tyckt om böcker! Vi har som rutin att besöka vårt lokala bibliote en gång i veckan för att låna hem ett gäng böcker. Numera läser han mycket själv men uppskattar fortfarande att jag eller pappa läser för honom ibland. Mellandottern, som fyller 6 år i år, läser fortfarande mest bilderböcker, men uppskattar mer och mer även "Lätt-att-läsa-böckerna".
1-åringen läser och bläddrar i nästan vad som helst. Allt från kokböcker, bebisböcker, skvallertidningar och reklamblad! Hon är ganska lättroad!

Men som sagt! Läs själv för att låta bli naturligt för barnet! Väck intresse och läs högt! Låna eller köp det som barnet är intresserat av! Gå till biblioteket tillsammans! Och viktigast av allt; BÖRJA TIDIGT! 


10 kommentarer:

 1. de första böckerna ska vara ätliga. färgglada pekböcker kan en börja med väldigt tidigt. om en läser själv så blir det en naturlig process med barnens läsande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, jo ätliga är ju ett viktigt kriterium!

   Radera
 2. Pappa tog med mig till biblioteket ofta när jag var yngre, älskade det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, se där! Kanske därför du läser idag! För att det blivit naturligt för dig!

   Radera
 3. Fina tips. Väldigt roligt att höra att det gått så bra med läsningen för dina barn! :) Vilken värld de fått ta del av :)

  SvaraRadera
 4. Jag är så glad över veckans ämne, vilket jag själv som både förälder och förskollärare vurmar för. Fina tips!

  http://ommanskulle.blogspot.se/2016/02/bokbloggsjerka-12-15-februari-om-barns.html?m=1

  SvaraRadera
 5. Jag har ingen aning om hur mina föräldrar gjorde, men några bokmalar har de aldrig varit. Tror att de bara gjorde läsningen till något naturligt, det var aldrig något märkvärdigt.

  SvaraRadera
 6. Håller absolut med om att det är viktigt att börja tidigt och att läsning och böcker skall vara ett naturligt inslag i barnets liv.

  SvaraRadera
 7. Är nog viktigast att man visar intresse för läsande själv, precis som du skriver. Och att man är entusiastisk även över det som barnet väljer att läsa, så att där inte blir något skuldbeläggande eller värderande. Bra tips!

  SvaraRadera
 8. Glatt att ni lånar ett gäng böcker varje vecka! Håller med om börja tidigt.

  SvaraRadera